Kortingsoorlog: e-bikes worden met aanzienlijke kortingen verkocht

Als gevolg van een afgekoelde economie en overmatige voorraden hebben fietsfabrikanten en -verkopers momenteel besloten om aanzienlijke kortingen toe te passen op elektrische fietsen, soms oplopend tot honderden euro’s.

Een van de grote spelers in Europa, Accell, heeft per 1 augustus de prijzen van bepaalde e-bikemodellen van de merken Batavus, Sparta en Koga verlaagd. De overvloed aan fietsen is een direct gevolg van de schaarste en stijgende prijzen die tijdens de coronacrisis werden ervaren.

Accell is niet de enige fabrikant die prijsverlagingen doorvoert; dit fenomeen doet zich breed voor in de branche. Merken zoals Advanced en Flyer hebben ook hun prijzen verlaagd. Daarnaast zijn er dealers die kortingen aanbieden op het merk Cortina.

De kortingen variëren afhankelijk van het model en de prijscategorie, waarbij sommige prijzen met 5% tot 11% zijn gedaald. Deze prijsaanpassingen zijn vooral van toepassing op minder populaire fietsen of modellen die worden vervangen. De sterke vraag naar e-bikes tijdens de lockdowns en de problemen met de aanvoer van onderdelen hebben geleid tot een overschot aan fietsen nu de economie is vertraagd en de inflatie is gestegen.

Door de toegenomen concurrentie en het overaanbod zijn consumenten kritischer geworden en vergelijken ze fietsen zorgvuldiger, waarbij ze vooral op de prijs letten. Als gevolg hiervan hebben veel fietsfabrikanten en -verkopers de prijzen moeten verlagen om hun voorraden te verminderen en werkkapitaal te besparen. Deze kortingen zullen naar verwachting nog geruime tijd aanhouden voordat de voorraden weer op normale niveaus zijn.

Opmerkelijk is dat Gazelle, als grootste merk van Pon, ervoor heeft gekozen om geen lagere adviesprijzen toe te passen. Het bedrijf heeft de prijzen van e-bikes eerder dit jaar niet verhoogd en heeft momenteel weer een normale voorraad, na een periode van relatief hoge voorraden eerder dit jaar.

Bron: FD.nl, beeld: Unsplash

Plaats een reactie