Besparen op woonlasten

Al is de crisis volgens goed ingevoerde bronnen zo goed als voorbij, dat betekent nog niet dat we ineens bakken met geld over hebben. Integendeel, de laatste jaren lijkt alles weer veel duurder te zijn geworden. Woonlasten zijn vaak de grootste kostenpost. Door hier verstandig mee om te gaan kun je vaak meer geld besparen dan je denkt. Als voorzetje geven we je graag een paar ideeën.

Kleiner gaan wonen

Heb je eigenlijk ruimte over? Dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar een kleiner huis. Of je nu huurt of een koophuis hebt, een verhuizing naar een kleinere woning zal in veel gevallen goedkoper uitpakken. Maar we snappen natuurlijk goed dat dit voor veel mensen geen optie is en dat ze eigenlijk eerder een grotere woning dan een kleinere nodig hebben.

Huren in plaats van kopen

Als je nu een koopwoning hebt en een hoge hypotheek hebt, kan het lonend zijn om eens naar een huurwoning te kijken. Vergelijk je de prijzen van koopwoningen in Amersfoort met die van huurwoningen in Amersfoort, dan kun je weleens verrast worden door die laatste categorie. Dit is met name een optie als je op zoek bent naar iets anders maar als je (nog) niet in de gelegenheid bent om iets te kopen. Je doet er goed aan eens te gaan praten met een expert als een verhuurmakelaar.

Besparen op energiekosten

Een flinke kostenpost voor je maandelijkse woonlasten wordt ook gevormd door energiekosten. Kijk je wel regelmatig kritisch naar deze kosten? Ben je al eens overgestapt van energieleverancier? Als je hier te nonchalant mee omgaat, is de kans groot dat je te veel betaalt. Aangezien energiekosten maandelijks terugkomen, boek je snel ‘winst’ door deze dit najaar eens goed onder de loep te nemen.

Verzekeringen

Wat voor energie geldt, geldt eigenlijk ook voor verzekeringen. Veel Nederlanders zijn nog altijd oververzekerd of dubbel verzekerd. Serieus: vraag jezelf af of je echt een tuinverzekering nodig hebt en of die oude auto nog steeds all risks verzekerd moet zijn. Vaak wegen de eventuele baten niet op tegen de kosten.

Plaats een reactie