Speelgoedwinkels maken moeilijke tijden door

Een vreemd bericht, zo vlak voor Sinterklaas en dé ‘speelgoedmaand’ bij uitstek. Je zou zeggen dat er weer gouden tijden aanbreken voor de 1100 gespecialiseerde speelgoedzaken in ons land. Toch luidt de branche de noodklok.

Juist de specialisatie van de speelgoedwinkels doet ze nu de das om, zo lijkt het. Speelgoedzaken moeten hun omzet uit het speelgoed halen. Dat speelgoed is bij hen vaak duurder dan bij winkels die ‘het erbij doen’, zoals Action, Hema en de voordeeldrogisten. Deze laatste winkels gebruiken goedkoop speelgoed vaak om meer mensen over de vloer te krijgen. De echte omzet maken ze met de duurdere spullen die mensen vervolgens meenemen.

Sinds 2008 is bijna een kwart van de omzet van speelgoedzaken verdampt. Ging het vier jaar geleden nog om 1 miljard, nu is er nog slechts zo’n 770 miljoen te verdelen. Het aantal speelgoedzaken is niet evenredig gedaald.

Verder speelt mee dat veel mensen tegenwoordig ook hun speelgoed (goedkoop) op internet bestellen, bij winkels als Bol.com. Volgens deskundigen ziet het er somber uit en moeten er zeker nog zo’n 300 winkels de deuren sluiten voordat er weer evenwicht op de markt ontstaat.

Plaats een reactie